Sufismen i går og i dag
Jakob Skovgaard-Petersen
7. september 2011, kl. 19.00
Inderlighed, poesi og dansende dervisher. Eller sammensværgelser, oprør og offervilje. Sufismen, den islamiske mystik, har fremkaldt mange og forskelligartede forestillinger i den vestlige verden. Men hvad er sufisme egentlig?
I forbindelse med særudstillingen Sufisme – islams mystiske vej holder Jakob Skovgaard-Petersen foredrag om sufismen og dens historie, og diskuterer dens betydning for den moderne arabiske verden.
Jakob Skovgaard-Petersen er professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.Ørkenen brænder
Mogens Pelt
21. september 2011, kl. 19.00
Mogens Pelt fortæller den fascinerende historie om den unge, danske journalist og muslim Knud Holmboe, som i 1930 besluttede at køre i bil hen over Nordafrika fra Marokko i vest til Egypten i øst for at lære beduinerne og de fastboende arabere at kende. Undervejs blev han vidne til den italienske kolonimagts grusomheder i Libyen.
Holmboes Ørkenen brænder er en klassiker. En klog og fascinerende introduktion til det Nordafrika, der igen er på alles læber. Og så er det en fantastisk fortælling om en eventyrer, der driver sin Chevrolet gennem stegende saltsøer, forbi beduinlejre og over bjerge så høje og kolde, at frosten sprænger køleren.
Mogens Pelt er dr.phil og lektor ved Saxo-instituttet, Københavns Universitet.
Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse 1761 - 1767
Jørgen Bæk Simonsen
5. oktober 2011, kl. 19.00
I sit foredrag fortæller Jørgen Bæk Simonsen om de motiver, Frederik den 5. og kredsen omkring ham havde for at finansiere ekspeditionen til Arabien, om deltagerne og de opgaver, de hver især blev bedt om at undersøge, og han vurderer ekspeditionens resultater med særlig vægt på Carsten Niebuhrs indsats.
Jørgen Bæk Simonsen er professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.
Afghanistan
Carsten Jensen
26. oktober 2011, kl. 19.00
Carsten Jensen har rejst i Afghanistan gennem fire årtier. I de tre af dem har der været krig. Først mujahedinernes krig mod den sovjetiske besættelse, dernæst en blodig borgerkrig, som endte med Talibanregeringen, og så krigen mod terror, som også Danmark er en del af.
I sit foredrag spørger Carsten Jensen “Hvad sker der med et samfund, når krigen bliver permanent? Overgiver det sig til kaos, eller udvikler der sig en ny kultur?”
Carsten Jensen er forfatter og journalist og en af Danmarks mest markante intellektuelle debattører. Han har bl.a. skrevet rejsebøgerne “Jeg har set verden begynde” og “Jeg har hørt et stjerneskud”. I slutningen af 2010 udkom den anmelderroste “UD – opdagelsesrejser 1978 – 2010”.
Hammershøi - det hjemlige og det hemmelige
Henrik Wivel
9. november 2011, kl. 19.00
Vilhelm Hammershøi (1864 – 1916) er en af Danmarks mest enestående kunstnere. I 1990’erne opnåede han international berømmelse for sine æstetisk udsøgte malerier, som også er blevet kaldt ”Stilhedens poesi”.
Med klangbund i periodens dekadencekultur skildrer Henrik Wivel Hammershøi og taler om hans billedverden med særligt henblik på kunstnerens interiører og menneskeportrætter.
Davids Samling rummer også 11 Hammershøi-malerier, så kom i god tid, eller bliv lidt længere og nyd de smukke kunstværker før eller efter foredraget.
Henrik Wivel er dr.phil, forfatter og kulturredaktør ved Weekendavisen. Han har skrevet adskillige bøger om sekelskiftets kultur, herunder den prisbelønnede Den store stil. Dansk symbolisme og impressionisme omkring år 1900.
Mit Damaskus
Iselin C. Hermann
30. november 2011, kl. 19.00
Damaskus, den ældst beboede by i verden. Da Profeten Muhammad kom hertil, så han ud over byen, hvorpå han vendte om, for – som han sagde – “Man kommer kun i Paradiset en gang”.
Damaskus kan kun sammenlignes med sig selv. De mørke, krydrede dufte fra kaffesuq’en blander sig med krydderisuq’ens peber, karry, tørrede roser og kardemomme. Muezzinen kalder til bøn fra Jesus-minareten på Umayyademoskeen, mens der bliver ringet til messe i den nærmeste kirke. Kvinder så tildækket at det ikke er til at se, om de går forlæns eller baglæns, går side om side med syriske piger med jeans, der nærmest er malet på. Iselin C. Hermann fortæller om den by, hun holder mere af end nogen anden.
Iselin C. Hermann er forfatter og har udgivet både romaner og børnebøger. Hun har boet i Damaskus med sin familie, hvor hun skrev romanen “Der hvor månen ligger ned”. Hun sidder i bestyrelsen for Det Danske Institut i Damaskus og er medlem af DR2s Smagsdommerne.