2022 Niels Nedergaard. Fotografier fra Cairo

Pressemeddelelse om særudstillingen Niels Nedergaard. Fotografier fra Cairo

11. marts til 4. september 2022

Lysbillede fra Cairo. 1980’erne. Tilhørte Niels Nedergaard. Privat samlingLysbillede fra Cairo. 1980’erne. Tilhørte Niels Nedergaard. Privat samling

Ny særudstilling i Davids Samling

Så er der igen en ny og original fotoudstilling i Davids Samling. Denne gang med både fotografier og et lille udvalg af billedkunst fra kunstneren Niels Nedergaards tid i Cairo i 1980’erne. Nedergaard var ikke kendt for sit fotografi, men for sit maleri. Alligevel giver netop fotografiet et godt indblik i denne kunstners yderst originale værk, påvirket af æstetik og kultur fra Mellemøsten.

I 1979 rejste Nedergaard (1944-1987) til Cairo og slog sig ned. I de følgende syv år var den egyptiske hovedstad hans faste base, og med direkte adgang til byens puls og den arabiske arkitektur og ornamentik udviklede han et geometrisk og farvestrålende maleri uden sidestykke i dansk kunst. Fotografierne på udstillingen vidner om den inspiration, som Nedergaard hentede i megabyens fortid såvel som nutid, og såvel om dagen, som om natten.

Det kontrastfyldte Cairo og byens mangfoldige livsformer, det spirituelle liv hos sufierne, og ikke mindst mænd og nattens kulørte lys er blandt de temaer, der dukker op på de relativt få, men til gengæld stærkt personlige fotografier. Det fotografiske materiale ledsages af enkelte tegninger og malerier fra kunstnerens hånd, de fleste udstillet for første gang. Endelig gives der plads til Nedergaards egen stemme: En portrætudsendelse, som blev vist på DR i 1985, kan opleves i udstillingens sidste rum.

Fotografierne på udstillingen stammer alle fra Nedergaards efterladte arkivmateriale hos familie, venner og bekendte. Nogle af fotografierne vises i form af originaltryk, mens andre er nytryk fra mere eller mindre ramponerede negativer, som også findes i det overleverede. Det er ikke altid lige klart, om det er Nedergaard selv, der har trykket på knappen på kameraet, eller om det er venner omkring ham. Sikkert er det dog, at han har brugt og bevaret netop de udstillede aftryk.

Nedergaard vendte tilbage til Danmark i 1986. Han døde året efter som følge af AIDS på Rigshospitalet i København. Stadig i dag fremstår han som en af sin generations markante billedkunstnere og som en sjælden repræsentant for kunstnerisk arbejde i krydsfeltet mellem de østlige og de vestlige traditioner.

Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker Johan Zimsen Kristiansen. I forbindelse med udstillingen udgives en bog om Niels Nedergaards tid i Cairo (red. Peter Wandel) med artikler af Johan Zimsen Kristiansen, Jakob Skovgaard-Petersen, May el-Toukhy og Peter Wandel. Rekvirering af bogen kan ske ved henvendelse til forlaget Strandberg Publishing, Sidsel Kjærulff Rasmussen, på sidsel@strandbergpublishing.dk.

Et pressemøde afholdes på museet torsdag den 10. marts kl. 10.15. Tilmelding må meget gerne ske senest den 9. marts til Sonja Wiesener på s.wiesener@davidmus.dk.


Fotografi taget omkring Talaat Harb-pladsen i Cairos downtown.
1980’erne. Fotograf: Niels Nedergaard. Privat samling.


To generationer af mænd, hvis klædedragter kan ses som udtryk
for to forskellige levevis i Cairo: En traditionel og en mere
vestlig orienteret. 1980’erne.


Fotografi fra Nedergaards værelse på Family Hotel, hvor han boede
i mange år under opholdet i Cairo. 1980’erne.
Fotograf: Niels Nedergaard. Privat samling.


Lysbillede fra Cairo. 1980’erne. Tilhørte Niels Nedergaard.
Privat samling.


Maleri af Niels Nedergaard. Uden titel. Akryl på lærred. 1984.
Fotograf: Pernille Klemp. Privat samling.